Как да определим височината на тоалетната надстройка

Как да определим височината на тоалетната надстройка

 

Какво представлява надстройката за тоалетна?

 

Надстройката за  тоалетна представлява подвижна приставка към наличното домашно санитарно обзавеждане, добавяща височина към седалката на тоалетната. Надстройките са предназначени  за хора с ограничена подвижност или такива имащи затруднения  при сядане или ставане от седнало положение. Надстройката за тоалетна е предназначена и за тези които имат специални указания за обема на движение (сгъване) на тазобедрените стави, след операция или травми. Повдигането на нивото на тоалетната чиния само с няколко сантиметра намалява значително усилията на мускулите на бедрата и улеснява сядането и ставането от нея.

 

Определяне на височината на надстройката за тоалетна.

 

Стандартното санитарно обзавеждане предлага стоящи тоалетни чинии и моно-блокове с височина на седалката 40 см от пода или около 43 см с дъската върху тях. При конзолните (висящи) тоалетни това може да варира в зависимост от височината на която са монтирани, ако ползвателят се е досетил да изиска специална височина при монтажа. В останалите случаи за стандарт се приема отстояние от пода 40 см. Тази стандартизация на височината е продиктувана от изискване за известна физиологичност на позата, с лека флексия на бедрата към корема.

В едно домакинство обаче, ползвателите с различен ръст се нуждаят от различна височина на седалката при сядане, особено при наличие на хора със специални двигателни потребности. Така една семейна тоалетна чиния може да е твърде ниска за част от обитателите или обратното.
По принцип, колкото по-висок е един ползвател, толкова по-висока корекция на височината му е необходима, в определени случаи.

Ориентировъчно можем да намерим този размер по следния начин:

1.  Измерете дължината на крака на ползвателя, от петата  до горния ръб на капачката на колянната става;

2. Измерете височината на тоалетната чиния, с която разполагате;

3. Извадете височината на чинията от така измерената дължина на подбедрицата и ще получите минималната допълнителна височина, необходима, за да се осигури флексия от около 90 градуса в коленните и тазобедрените стави.

Ако ви е препоръчана по-малка по обем флексия в тазобедрената става, то тогава можете да добавите допълнителни 2.5  см към получения резултат.

 

Каква надстройка за тоалетна да избера?

 

Стандарно произвежданите нерегулируеми приставки за тоалетна (надстройки) са с  фиксирана височина 2, 4,  6 инча (около 5 см, 10 см, 15 см).
След като сте определили нужната ви височина, вече можете да изберете и моделът, който би ви осигурил необходимия комфорт.
Различните варианти на всяка височина предлагат различни конфигурации на  повдигачи с подлакътници или без подлакътници, с капак или без капак.

Предлагат се и мобилни надстройки с регулируема височина.

При трайна необходимост от повдигане на височината на седалката и при архитектурана възможност за това, добър и стабилен вариант е тоалетният стол, поставен над тоалетната чиния. Моделът Caremax 611  предлага добра мобилност и лесна хигиенна поддръжка при фиксирана височина на седалката 50 см. Моделът Caremax 618  може да осигури регулируема височна на седалката в диапазона 43-58 см.