Как да изберем подходяща проходилка

Как да изберем подходяща проходилка

 

Какво представлява проходилката?

 

Проходилката е вид помощно средство за придвижване, предназначено за хора с двигателни затруднения или проблеми с баланса и равновесието.
Проходилките са едни от най-често използваните в дома помощни средства за вертикализация и раздвижване, в процеса на рехабилитация - след операции, неврологични заболявания или просто за допълнителна подкрепа.
Стабилната, най-често четириопорна конструкция на проходилките, осигурява стабилност и намалява риска от падания и травми.

 

Видове проходилки

 

Стандартните проходилки или проходилките за използване в дома, имат 4 крака, завършващи със стабилни гумени накрайници, осигуряващи стабилна опора и  предпазващи от плъзгане. Проходилката се придвижва чрез повдигане и леко преместване напред за всяка стъпка. При това, всички крака на проходилката остават в контакт със земята - това осигурява максимална стабилност и позволява пренасяне на част от теглото на ползвателя върху проходилкат. Повечето проходилки са изработени от алуминиеви сплави, което ги прави леки и удобни за за употреба.

За улеснено придвижване стандартните проходилките може да бъдат окомплектовани с колела, разположени на предните 2 крака. Колелата улесняват придвижването, като при придвижването напред, леко се повдигат задните и това осигурява плавно и по-бързо придвижване.

 

Какво да имаме предвид, когато избираме проходилка

 

Избор на височина

 

Един от най-важните показатели при избора на проходилка е правилно подбраната височина. Ако проходилката е ниска, ползвателят ще се прегърбва при ходене, създавайки напрежение в гърба и кръста, ако е твърде висока, ще се натоварват раменния пояс и мускулите на ръцете, ще се затрудни преноса на част от теглото на пациента върху проходилката.
Повечето проходилки са с регулируема височина в някакъв диапазон и се предлагат обикновено в три  височинни диапазона - от 66 до 95 см.
Регулацията на височината се осъществавя на стъпки от 1 инч (2.54 см).

За да се уверите, че сте поръчали правилната за вас проходилка, направете следното измерване:

- Застанете в изправено положение, с ръце спуснати до тялото и изпънати в лактите. Не забравяйте за измерването, да обуете обувките, които обичайно ще ползвате при движение с проходилката.

- Помолете някой близък да измери разстоянието от пода до сгъвката на китката, без да променяте изправената поза на тялото. Това е височината на ръкохватките на проходилката, която ви е необходима.  Така при хващане на ръкохватките с ръце, лактите на ръцете ще останат в лека флексия, около 200 към равнината на ръкохватките.

 

Ако нямате тази възможност, заповядайте в някой от  нашите санитарни магазини, ние ще определим необходимата височина на вашата проходилка. 
При ползватели, които не могат да се изправят за измерването, този размер може да се вземе и в легнало положение, но може да бъде по-малко точен.            

 

Избор на ширина

 

Стандартно използваните в лечебни заведения проходилки имат ширина около 64 сантиметра. Това позволява проходилките да бъдат използвани от хора с различни размери на тялото, а проходилките преминават през широките болнични врати врати свободно.
В домашни условия обаче, тези размери биха попречили на маневрирането между мебелите и през стандартните интериорни врати. Ето защо за домашни условия се предпочитат модели  с ширина около 53 см, а даже и по-тесни - около 50 см.
За да измерите реалната ширина на проходилката и да прецените нейната маневреност в домашни условия, измерете размерите на базата на проходилката, която е най-широка.

 

Тегло на ползвателя

 

Височината и ръста са определящи за избора на подходящия размер проходилката. Колкото по-висок и тежък е полвателя, толкова по широка и стабилна проходилка е необходима.
Стандартните модели помощни средства за придвижване толерират тегло на ползвателя до 100 кг.  Налични са и бариатрични модели за пациенти със свръх техло.
На всяко изделие следва да е посочено максималното тегло на ползвателя, тъй като това има съществено значение за безопастната употреба.

 

Сгъваеми проходилки

 

По-старите модели или по-бюджетните модели проходилки са с фиксирани габарити, не са сгъваеми и това е проблем при съхранението и пренасянето им в превозни средства. Ето защо, повечето нови и съвременни модели предлагат, освен регулирането по височина и възможност за сгъване. Сгъваемите проходилки се предлагат както без, така и със колела. Бутонът за сгъване най-често е един и е разположен в центъра на хоризонталната греда или два бутона, разположени в двата края на хоризонталната рамка.
Винаги при разгъване и поставяне на проходилката в работно положение се уверявайте, че тя е застопорена добре, при което се чува един лек клик (щракване). Ако не чуете този клик, пробвайте внимателно дали е фиксирана в работно положение. Ако не е фиксирана стабилно, не я употребявайте!

 

Крачещи проходилки

 

Тъй наречените крачещи проходилки дават възможност за независимо придвижване на всяка страна на проходилката, имитиращо ходене. Това позволява на ползвателя да повдигне леко и да придвижи напред едната страна на рамката на проходилката, вместо цялата проходилка. Това наподобява нормалната походка, като проходилката наподобява движението на краката.

 

Ръкохватки

 

Трябва да се обърне внимание на ръкохватките. По-добрите проходилки имат омекотени ръкохватки; ако човек е с ревматично променени ръце (трудна флексия на пръстите), ще се нуждае от по-дебели ръкохватки. Съшествуват и модели с ръкохватки, разположени на две нива, позволяващи по-лесна вертикализация от седеж.

 

Приспособления за проходилка

 

Съществуват различни принадлежности, които могат да се адаптират към проходилките. Такива са чантите, седалките и приставките за бастуни. Трябва да се взима предвид обаче, че допълнителното тегло не трябва да дебалансира проходилката.

Така че, имате доста възможности за избор!
Ако не сте сигурни коя проходилка е подходяща за вас, консултирайте се с медицински специалист или попитайте служителите в нашите санитарни магазини.

 

Алтернативни средства за придвижване. Ролатори

 

Ако се нуждаете от подкрепа извън дома или на улицата, трябва да имате предвид ролаторите, представляващи колички с колелела. Ролаторите са изключително полезни при придвижване навън, тъй като дават възможност на ползвателя да носи няколко неща едновременно или да пренася неголямо количество багаж.

По правило ролаторите са с 4 колела (или по-рядко 3), и са създадени да бъдат бутани от ползвателя. Разполагат с 4 (или 3) въртящи се колела, с доста по-голям диаметър от тези на стандартните проходилки, което позволява добра маневреност. Ролаторите разполагат със спирачки, задвижвани с ръце, което изисква ползвателят да има достатъчна сила и координация, за да оперира с тях.

Ролаторите с 4 колела обикновенно имат седалка, която се ползва за почивка, опционално може да имат масичка, за разполагане на чаша, очила или др. лични принадлежности, стойка за бастун, чанта за багаж и т.н.