ИНВАЛИДНИ КОЛИЧКИ

 

Инвалидни колички и транспортни столове

Инвалидните колички са медицински изделия, които се използват от хора, за които ходенето е трудно или невъзможно, поради заболяване, нараняване или увреждане. Съгласно определението инвалидната количка се дефинира като стол, оборудван с колела.  Ползването на подобни изделия се открива в исторически сведения още в древността.
Съвременните инвалидни колички се предлагат във варианти, позволяващи ръчно задвижване от седналия пътник, завъртащ ръчно големите задни колела, или електрическо задвижване захранвано от акумулатор, както и във варианти обслужващи специфични дейности или потребности на ползвателя.

Ръчна / рингова инвалидна количка

Ръчна инвалидна количка е тази, която се задвижва от потребителя. Обикновено задвижването се осъществява чрез натискане на рингове, които обграждат колелата. Тази инвалидна количка има и дръжки на гърба, така че може да бъде бутана от друг човек. Ръчната инвалидна количка е лесна за поддръжка, лека е и е най-евтината за закупуване. Основната конфигурация на инвалидна количка с ръчно задвижване включва седалка, опори за крака и четири колела: две колела отпред и две големи колела отзад. Двете по-големи колела отзад обикновено имат ръчни джанти; два метални или пластмасови кръга с дебелина приблизително 3/4".

Електрически инвалидни колички

Електрическите инвалидни колички се задвижват от двигател и батерия. Те са лесни за употреба и не изискват усилие от ползвателя. Управляват се с джойстик или бутони. Някои електрически инвалидни колички използват усъвършенствана технология и могат да се изкачват по стълбите, да се движат по чакъл и дори да се повдигат, за да осигурят достъп до високи рафтове. Електрическите инвалидни колички се нуждаят от здраво шаси, за да поддържат двигателя и батерията, това ги прави по тежки и доста по-скъпи от механичните.

Скутери

Скутерите могат да се разглеждат като подвид на електрически задвижваните помощни средства за придвижване. Те са с 3 или 4 колела и обичайно с по-ниска скорост и мощност от познатите ни стандартни електрически скутери.

Спортни инвалидни колички

Както подсказва името, спортните инвалидни колички са предназначени за спортуване. Те са ултра леки, но много стабилни. Често се използват за тенис, баскетбол в инвалидни колички и маратони.

Стоящи инвалидни колички

Стоящата инвалидна количка е тази, която поддържа потребителя в изправено положение. Те могат да се използват както като инвалидна количка, така и като стояща рамка, което позволява на потребителя да седи или стои в инвалидната количка. Преместването от седнало в изправено положение става с помощта на хидравлична помпа или електрическо задвижване.

Педиатрични инвалидни колички

Педиатричните инвалидни колички са ръчни и електрически. Те са просто по-малки версии на по-големите инвалидни колички за възрастни. Те обикновено са регулируеми, така че да могат да растат с детето и да се разширяват, за да поемат увеличеното тегло и обем, докато детето расте.

Плажни инвалидни колички

Инвалидни колички за всякакви терени. Позволяват на потребителите да влизат във водата и осигуряват проходимост в пясъка.

Когато избирате инвалидна количка, изберете характеристики, съответстващи на потребностите на конкретния ползвател – ширина на седалката, височина на облегалката, алуминий или стомана, товароносимост, аксесоари. Предлагаме бърза доставка до вас на наличните на склад модели.

Транспортен стол

Задвижва се изцяло с чужда помощ. Разполага с 4 еднакви (малки) колела. Обикновено е сгъваем, за по-лесно пренасяне в кола или съхранение. Използва се за транспорт на пациент на кратки разстояния.