Може ли коронавирусът да се разпространява чрез прахови частици?

Може ли коронавирусът да се разпространява чрез прахови частици?

 

Може ли коронавирусът да се разпространява чрез прахови частици? Каква е ползата от маските и деконтаминиращите пътечки и постелки?  

 

Дълго време се считаше, че въздушно-капковите вирусни инфекции, като тази причиняваща COVID-19, се появяват при попадане на капчици, изхвърлени от дихателната система на инфектиран индивид върху лигавица на друг човек, когато киха, кашля или говори. Другият път на заразяване е чрез докосване на предмети, по които са попаднали капчици и пренасянето на способен да инфектира живи клетки вирус, чрез ръцете – до очите, устата или носа. Предаването на вируси чрез прахови частици се игнорираше много дълго време, поради схващането, че вирусите не живеят дълго върху неодушевени предмети. Това игнориране на праха, може би ни доведе до пропускане на твърде важен елемент в защитата ни от пандемията с COVID-19.

 

Какво знаехме до сега?

 

Огромна е разликата между разпространението на инфекции с вируси и инфекции с бактерии.

⮞ Бактериите могат да живеят върху различни повърхности в продължение на седмици и месеци. Те не просто оцеляват, но при определени условия се размножават и правят колонии. Пренасяме ги лесно след допир и разширяваме зоните им на размножаване. Пренасят се с праха и всякакви други частици. Спорите им се носят с въздушните течения. Бактериите могат да бъдат смъртоносни, но в повечето случаи само ни разболяват, защото разполагаме с антибиотици.

⮞ Вирусите не се размножават върху предметите и не правят дълготрайни колонии, както бактериите. За да живеят и да се размножават, те имат нужда от живи клетки, нашите клетки. За щама на коронавируса, причиняващ Covid-19 се знае, че части от вирусна РНК може да  бъдат открити върху повърхности и след седмица, но годен да зарази вирус, вероятно оцелява около 3 дни върху някои повърхности.

До тук, старото схващане за пренасянето на SARS-COV-2, основно чрез микроаерозоли и малки капчици, важи с голяма сила. Първото съмнение се е появило в Северна Италия.  Разпространението с особена бързина и тежест на болестта причинена от новия коронавирус в Северна Италия, учуди повечето учени и епидемиолози. През пролетта на 2020 г., тази част на Европа се превърна в епицентър на корона кризата. Северна Италия е най-индустриализираната част на модерна Италия, където обаче, случаите на инфектирани, заболели и починали хора, вследствие на инфекция с новия корона вирус, значително надхвърли честотата на тези събития в останалата част на страната. За разлика от Южна Италия и Сицилия, на север, вирусът се разпространи с плашеща бързина и честота на фаталните последствия.  До средата на Април 2020, само месец след регистрирането на първите случаи, областите Ломбардия, Емилия Романа, Пиемонт и Венето дадоха 80% от свързваните с Covid -19 смъртни случаи и 65% от пациентите в с нужда от интензивни грижи (Setti et al., 2020, April). Веднага  беше създаден екип от учени, под ръководството на Леонардо Сети ( Leonardo Setti) с цел да изследва подлежащата причина за бързото разпространение на вируса. Един от фокусите на проучванията беше замърсяването с прах. Заключенията на екипа му е: повече прах, повече случаи на Covid-19. Освен това, екипът на Сети откри антигени на вируса в проби от въздуха на Бергамо, където пандемията удари са най-голяма сила.

Следващото обезпокоително съобщение дойде през август. Проучване на Калифорнийския университет Дейвис доказва, че много вируси, като този на грипа,  могат да се предават чрез прах, влакна и други микроскопични частици. Това откритие предизвиква доста тревога в условията на развихрилата се в САЩ пандемия от новия корона вирус и очакваната сезонна пандемия от грип. Учените установиха, че тези инфекции могат да се разпространяват и чрез нереспираторни частици, т.нар. „аерозолирани фомити“. Обичайни дейности, като мачкането на хартия, напоена с вирус и после изсъхнала, може да доведе до отделянето на достатъчно голоямо количество аерозолирани фомити, които са в състояние да заразят живи клетки с вируса на грипа.

Проучването не е включвало новия корона вирус, но през октомври СЗО предупреди, че вирусът  SARS-CoV-2 може да се разнася във въздуха по друг начин, освен чрез капчици, което направи данните от проучването още по-значими.

За първи път ли се установява връзка между праха във въздуха и вирусите? Не разбира се. Преди да предприеме лабораторни тестове, екипът на Леонардо Сети е направил преглед на публикациите в научната литература и е открил доста сигнали. Някои примери: проучване от Китай прави връзка между високото ниво на прахови частици и избухването на епидемия от дребна шарка (Chen et al, 2017). Исторически преглед, разглежда съвпадението на най-тежката епидемия от дребна шарка в САЩ с т.нар. Dust Bowl през 30-те на XX век (Alexander et al, 2018; Brown et al, 1935), както и друго проучване посочващо вероятната роля на праха за разпространението на птичи грип в Айова през 2015 г. (Zhao et al, 2019).

 

Как да се справим с пренасяния от праха COVID и други вируси?

 

Продукцията на прах в градска среда е труден за контролиране процес и още по-труден за повлияване в рамките на една пандемия. Този проблем се решава с приемането на закони и прилагането им в ежедневната практика, борейки се с недоволни лобисти и не до там осъзнати съграждани. Очевидно е, че в рамките на тази пандемия, ще трябва да се пазим сами. Едно е сигурно – пръскането с хлорни разтвори около спирките на градския транспорт, носи почти нулева полза.

⮞ Носенето на защитни маски намалява вероятността инфектирани прахови частици да попаднат в дихателните ни пътища, докато ходим по улиците. Остава открит въпроса, как да намалим въздействието на праха, който внасяме вътре в стаите, където работим или живеем без маски?
Във всички случай носенето на защитна противопрашна маска на открито, в дните с повишени стойности на финни прахови частици в атмосферата защитава белия дроб и намалява риска от заразяване с въздушно предавани вирусни инфекции.

⮞ Редовното почистване от прах на повърхностите и обработката им с подходящи дезинфектанти може да осигури до 2 часа сигурно предпазване от вируси, попаднали по повърхностите и да намали нивата на прахови частици в помещенията. На пазара се предлагат широка гама професионални и битови дезинфектанти за малки и големи повърхности. Обърнете внимание на необходимото ескпозиционно време за постигане на вирусоциден ефект, което може да е различно за всеки препарат.

⮞ Намаляване вноса на прах в помещенията чрез деконтаминиращи, антимикробни  постелки. Това са лепливи полимерни изтривалки или постелки, които се поставят на входовете на помещения, които трябва да останат с по-висока степен на чистота. Някои антимикробни технологии водят до по-бързо деактивиране на вируси в сравнение с необработените повърхности.

 

Независимо, какви допълнителни мерки сте предприели за намаляване риска от заразяване с новия коронавирус, спазването на официалните препоръки за физическо дистанциране на публични места, измиване на ръцете и дезинфекция, си остават основни процедури за забавяне на скоростта на инфектиране на населението.

 

Над материала работи д-р Борис Стоичков