Как да изберем тоалетен стол? Ето какво трябва да знаете.

Как да изберем тоалетен стол? Ето какво трябва да знаете.

 

Какво представлява тоалетния стол?

 

Тоалетните столове представляват специализирано обзавеждане за тоалетна и баня, чиято основна функция е да предостави удобство и самостоятелност при осъществяване на задачите, свързани с личната хигиена на хора с намалена подвижност. По същество тоалетният стол (commode chair) представлява преносима тоалетна - стол, окомплектован с подвижно гърне.

Трябва да се има предвид, че тоалетният стол има подвижен съд, който трябва да се изпразва ръчно, след всяка употреба. Това означава, че е необходим помощник / болногледач, който да се грижи за този процес.

Понастоящем тоалетните столове се класифицират като медицински изделия, поради необходимостта от стриктната оценка на техните качества и безопасност за ползвателите им.

Тоалетният стол е един незаменим помощник в домашни условия, в болнични заведения или в домовете за възрастни хора. Тоалетните столове могат да се ползват както в сервизните помещения, така до леглото на болния, в домашна среда и в болнични условия.

 

Кой трябва да ползва тоалетен стол?

 

Всеки, който се нуждае от временна или постоянна помощ, за да достигне до тоалетната, е потенциален кандидат за това изключително полезно медицинско обзавеждане. Ето накратко главните показания за употреба на продукта:

 • ⮞ Хора с временни или постоянни ограничения в движението: следоперативни състояния, парези, ендопротезиране, напреднала възраст;
   
 • ⮞ Хора с наложени ограничения в раздвижването, поради медицински причини;
   
 • ⮞ Неблагоприятни условия на архитектурата – ако вашата тоалетна е отдалечена (на горния етаж, извън къщата) и по някаква причина сте ограничени във възможността да я достигнете. В много случаи възрастните хора се затрудняват в преодоляване на разстояния и препятствия, особено нощем;
   
 • ⮞ При състояния свързани с често уриниране, когато разстоянието до тоалетната е проблем;
   
 • ⮞ Състояние на уринарна или фекална инконтиненция (невъзможност за добър или продължителен контрол на уринирането или дефекацията).
   

Какъв вид стол да избера?

 

За да направите правилен избор на вашия тоалетен стол вземете предвид вашето физическо или здравословно състояние, височина и тегло, както и какви точно функции са ви необходими. Не на последно място значение има и отделения за това бюджет.

Когато избирате подходящия стол, винаги мислете за това, че когато го използвате трябва да ви е удобно, да се чувствате максимално самостоятелни и същевременно да да облекчите човека, който се грижи за вас, ако има такъв.

Sanitarenmagazin.bg ви предлага голямо разнообразие на модели тоалетни столове, на доказани производители, с отлично съотношение цена-качество. Изберете модел, който съответства на вашите потребности и лични предпочитания.

 

Тоалетен стол с колела

 

Тоалетният стол с колела е универсален елемент от обзавеждането на банята и тоалетната. Столовете са подходящи и за ползване под душа (за къпане). Повечето тоалетни столове с колела са със фиксирана височина, така че е важно предварително да уточните тази функция, ако имате нужда от нея. Стандартният тоалетен стол с колела CA 611 е популярен модел, предоставящ всичко, от което повечето хора се нуждаят. Разполага с метална рамка и подплатени с винил седалка, подлакътници и облегалка. Завършен с почистващи се повърхности, той е лесен за почистване и дезинфекция. Столът е с  4 колела, задните с блокиращи спирачки, за сигурно заключвне на стола на място, когато е необходимо.

Подобно на други модели, тоалетният стол СА611 предлаган от Sanitarenmagazin.bg разполага с подвижно гърне с капак, което може да се отстрани и столът да се постави директно над стандартната тоалетната чиния. Този модел разполага и с опори за краката, даващи възможност стола да се използва като транспортна количка в дома, превозвайки ползвателя на кратки разстояния.

В тази рубрика ви предлагаме ви и  алуминиев тоалетния стол с колела, модел СА615А, имащ подобни харктеристики, но изработен от алуминиева сплав, което го прави много лек; в допълнение на това тоалетният стол СА615А е сгъваем, удобен за съхранение и транспорт. Вижте и останалите модели, предлагащи разнообразни характеристики.

 

Тоалетен стол без колела

 

Тоалетниите столове без колела имат 4 крака, завършващи със широки и неплъзгащи гумени накрайници. Столовете са с регулируема височина, в различни диапазони.

Sanitarenmagazin.bg ви предлага голямо разнообразие на модели, материали и характеристики. Повечето модели са с достатъчна височина на седалката, посволяваща да се поставят над стандартни тоалетни чинии. Предпочитани са за ползване до леглото на болния; по правило са необемни, повечето модели са сгъваеми-съществено предимство при нужда от пренасяне и съхранение.

Струва си да обърнем внимание на флагмана на групата – модела AQ TICA Comfort. Този стол може да бъде използван като подвижна тоалетна до леглото на ползвателя или в санитарните  помещения – като тоалетен стол или стол за къпане. Отворите на седалката позволяват ползване под душа, при което вoдата преминава свободно през перфорираната седалка. Изключително стабилен тоалетен стол с подвижни подлакътници; може да се ползва от пациенти до 130 кг.

От  по-бюджетните варианти можем да разгледаме столът СА618А. Височината на седалката се регулира в диапазона 43-58 см и позволява поставянето на стола над стандартно високи тоалетни чинии.

Обърнете внимание на характеристиките на предлаганите модели и изберете най-подходящия за вас модел. Изборът на седалка на толетния стол също е от голямо значение за удобството и улесняване на задачите по лична хигиена; предлагаме столове с ПВЦ или полиуретанови (меки) седалки с различна форма и големина.

 

Тоалетен стол с повдигаща лифт седалка

 

Моделът 4 в 1 Лифт е един от най-технологичните представители на групата тоалетни столове без колела. Механизмът на седалката е с напрегната пружина, която изтласква внимателно ползвателя всеки път, при ставане. Подходящ за пациенти с трудно изправяне, болки в колената, артрит, парези.

 

Комбиниран тоалетен стол и стол за баня

 

Повечето тоалетни столове, с изключение на дървените, могат да бъдат използвани и за къпане, под душа. Когато избраният от вас модел е с колела, той практически съвместява 4 функции: може да бъде използван като подвижна тоалетна до леглото на ползвателя или в санитарните  помещения – като тоалетен стол или стол за къпане; като стабилна надстройка за тоалетна, като транспортен стол за придвижване в дома с чужда помощ.

 

 

Стол за баня:

 

Не трябва да забравяме и стола за баня. В зависимост от модела, може да бъде ползван под душа, в банята или във ваната. Ползването на подходящи столове и табуретки за баня намалява травматизма в мокрите помещени, една от основните причина за сериозни увреждания при възрастни. Столовете за баня са със специални широки гумени накрайници, с регулируеми по височина крака, могат да бъдат със или без подлакътници, със или без облегалка.

Sanitarenmagazin.bg разполага с професионален екип, който ще ви посъветва по всяко време, за избора на най-подходящото за вашите нужди медицинско обзавеждане.
Свържете се с нашия професионален екип на телефон (02) 953 0010 или
имейл: eshop@sanitarenmagazin.bg

     

Безплатен тоалетен стол от НЗОК

 

Съгласно действащия в момента регламент, НЗОК заплаща 200 лв. за комбинират толетен стол за хора с определени заболявания или с трайни увреждания (ЛКК протокол или ТЕЛК). Моделите, които можете да получите безплатно са стриктно регламентирани от договорните отношения на НЗОК с вносителите и търговците на дребно.  

Sanitarenmagazin.bg може да достави предписаните ви от НЗОК медицински изделия за хора с увреждания.  
За повече информация можете да се свържете с нас на телефон 02 953 0010 или имейл: eshop@sanitarenmagazin.bg